Lyse netter/Kvart på tre

Sted: Moss

Størrelse: 50 m2

Status: Ferdigstilt 2019

Paviljongen er tegnet til litteratur- og musikkfestivalen Lyse Netter, som avholdes hver sommer i hagen rundt Alby Gård på Jeløy. Paviljongen ble bygget i samarbeid med Verket Fablab.

Hagen rundt Alby Gård består av store gressplener med spredte trær og oppleves som en lysning i den omkringliggende skogen. De store trærne blomstrer tidlig på sommeren og kronene har en høy åpen vekstform, slik at man kan gå inn under dem når de blir store nok. Hagens største tre har en diameter på knappe 15 meter og paviljongen abstraherer trekronens sirkel og virker som inngangsparti til rommet under kronen.  

I forbindelse med festivalen i 2019 ble det satt sammen en antologi med dikt og prosa av unge nordiske forfattere. Ved festivalens start fyltes paviljongens ytre konstruksjon med den lille lyserøde boken, slik at festivalens gjester kunne ta med seg en hver. På den måten gikk paviljongen fra at være tett i starten av festivalen til å bli åpen mot slutten.  

Konstruksjonen er utført i grov OSB og eike-kryssfiner. Den bærende konstruksjonen består av rammer i 15 mm OSB, som boltes sammen i forskjellige vinkler. På utsiden er paviljongen rett, mens innsiden er buet langs trekronens sirkulære kant. I midten av paviljongen er de bærende rammene rettvinklede og mot endene blir de mer og mer skrå. Når man beveger seg gjennom paviljongen blir rommet mindre og mindre, samtidig med at konstruksjonen endrer form. Utover de boltede rammene er paviljongen utelukkende samlet med sliss-sammenføyninger, som ble CNC-frest. Det eneste verktøyet man trenger for å sette opp paviljongen er en gummi-hammer for å slå sliss-sammenføyningene i hverandre – som et tredimensjonalt puslespill.

Foto: Østavind Arkitekter