Installasjoner Arkiver - Østavind Arkitekter
67
archive,tax-portfolio_category,term-installasjoner,term-67,vcwb,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.4,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Rygge bygdetun

Prosjektet omfatter et nytt tak over utescenen på Rygge Bygdetun og rehabilitering av de eksisterende forholdene. Før det nye taket, besto utescenen av et hevet scenegulv, to små boder, fire skjermvegger, og mest markant, fire frittstående sperrer i limtre. Limtresperrene faller i høyde mot scenens bakkant, i front gir det en mønehøyde på drøye 11 meter og bakerst knappe 7,5 meter. Den eksisterende konstruksjonen ble bevart som den sto, med unntak av noen tekniske svakheter som måtte utbedres.

 

Utescenens nye tak er lagt direkte på den spisse sperrekonstruksjon. Taket er utført i trebord, som er festet til en takås i limtre med hakket overkant, tilpasset den eksisterende konstruksjonens fallende høyde. Bordkledningen skjøtes på langs med små lysinnslipp utført i sink og glass. Hvert bord har en skjøt plassert forskutt i forhold til den neste, slik at scenen får en naturlig lyssetning, som minner om klassisk teaterbelysning. For å tilpasse scenetaket til bygdetunets fine, historiske trebygninger er trekonstruksjonen og -kledningen beiset mørk.

 

Taket skjermer 17. mai-arrangementer mot vind og vær og danner scenografisk bakteppe for teaterforestillinger og sommerkonserter på bygdetunet.

53

Kvart på tre

Østavind Arkitekter AS tegnet og produserte en paviljong til Lyse Netter-festivalen sommeren 2019.

 

Paviljongen er tegnet til litteratur- og musikkfestivalen Lyse Netter, som avholdes hver sommer i hagen rundt Alby Gård på Jeløy. Paviljongen ble bygget i samarbeid med Verket Fablab.

 

Hagen rundt Alby Gård består av store gressplener med spredte trær og oppleves som en lysning i den omkringliggende skogen. De store trærne blomstrer tidlig på sommeren og kronene har en høy åpen vekstform, slik at man kan gå inn under dem når de blir store nok. Hagens største tre har en diameter på knappe 15 meter og paviljongen abstraherer trekronens sirkel og virker som inngangsparti til rommet under kronen.

 

I forbindelse med festivalen i 2019 ble det satt sammen en antologi med dikt og prosa av unge nordiske forfattere. Ved festivalens start fyltes paviljongens ytre konstruksjon med den lille lyserøde boken, slik at festivalens gjester kunne ta med seg en hver. På den måten gikk paviljongen fra at være tett i starten av festivalen til å bli åpen mot slutten.

 

Konstruksjonen er utført i grov OSB og eike-kryssfiner. Den bærende konstruksjonen består av rammer i 15 mm OSB, som boltes sammen i forskjellige vinkler. På utsiden er paviljongen rett, mens innsiden er buet langs trekronens sirkulære kant. I midten av paviljongen er de bærende rammene rettvinklede og mot endene blir de mer og mer skrå. Når man beveger seg gjennom paviljongen blir rommet mindre og mindre, samtidig med at konstruksjonen endrer form. Utover de boltede rammene er paviljongen utelukkende samlet med sliss-sammenføyninger, som ble CNC-frest. Det eneste verktøyet man trenger for å sette opp paviljongen er en gummi-hammer for å slå sliss-sammenføyningene i hverandre – som et tredimensjonalt puslespill.

53